Ozara Slovenija » Slovenščina http://www.ozara.org Nacionalno združenje za kakovost življenja, je humanitarna organizacija, ki deluje na področju skupnostne skrbi za osebe s težavami v duševnem zdravju. Thu, 18 Apr 2019 21:08:22 +0000 sl-SI hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6 Zakaj tako boli? http://www.ozara.org/2018/11/15/zakaj-tako-boli/ http://www.ozara.org/2018/11/15/zakaj-tako-boli/#comments Thu, 15 Nov 2018 10:36:00 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=4841 V Sloveniji dne 17.11.2018, drugič obeležujemo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (Survivor Day – International Survivors of Suicide Loss Day). Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost, Zavod Med.Over.Net in Zavod Pogreb smo v ta namen v sredo, 14. 11. 2018, organizirali okroglo mizo z naslovom: ZAKAJ TAKO BOLI? Izguba bližnjega zaradi samomora kot travmatična izkušnja. Okrogla miza je potekala na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in je del svetovne mreže pod okriljem American Foundation for Suicide Prevention, ki že vrsto let povezuje mnoge države sveta pri organizaciji različnih dogodkov, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo družine po izgubi bližnjega zaradi samomora ter spodbujajo okrevanje in vračajo upanje.

 

Slovenija spada med tiste države, ki imajo zelo visoko stopnjo umrljivosti zaradi samomora. Vsak dan v letu več kot ena slovenska družina izgubi bližnjega zaradi samomora. V letu 2016 je samomor prizadel 371 družin, v letu 2017 kar 411. Ocenjujejo, da vsak umrli zapusti v bolečini in hudi stiski šest ljudi: žene, može, mame, očete, brate, sestre … Med njimi so tudi naši najmlajši, otroci in najstniki.

 

Na okrogli mizi so strokovnjaki in svojci spregovorili o tem, kako travmatična izkušnja izgube bližnjega zaradi samomora prizadene družino, o potrebah bližnjih, različnih vidikih žalovanja po izgubi bližnjega zaradi samomora, domačih in mednarodnih izkušnjah učinkovite pomoči in podpore svojcem ter programih, ki bi jih bilo potrebno razviti v okviru Resolucije o nacionalnem programu za duševno zdravje 2018–2028.

 

Vabimo vas, da si preberete sporočilo za medije, ki smo ga pripravili ob tej priložnosti.

Oglejte si tudi zgovoren in pretresljiv video, ki ga je z namenom obeležitve tega dneva pripravilo Ameriško združenje za preprečevanje samomora.

 

Knjižica Zakaj tako boli?

 

Ob tej priložnosti smo organizatorji izdali tudi knjižico namenjeno svojcem. V spremi besedi knjižice je dr. Vita Poštuvan, univ. dipl. psih. zapisala: »Pri nas je razmeroma malo publikacij, ki so namenjene prav bližnjim po samomoru. Morda je vzrok strah pred lastno minljivostjo, morda pretirana samostigmatizacija bližnjih. Ta knjižica pa ponuja paleto osebnih doživljanj, v kateri se bodo lahko prepoznali žalujoči v različnih odnosih.«

Z vsebino knjižice želimo pomagati svojcem po izgubi bližnjega zaradi samomora, da se lažje prebijejo skozi boleči čas in stopijo na pot okrevanja. Izguba bližnje osebe zaradi samomora globoko pretrese in je travmatična izkušnja. Pot skozi žalovanje je polna različnih čustev, od krivde, obupa, sramu, jeze do neskončne žalosti. Knjižica olajša iskanje temeljnih odgovorov na vprašanja, ki se ob samomoru v družini pogosto pojavljajo.

Knjižica je na voljo povsem brezplačno. V elektronski obliki vam je na voljo tukaj.

]]>
http://www.ozara.org/2018/11/15/zakaj-tako-boli/feed/ 0
Družabna igra Pančijev vrtiljak http://www.ozara.org/2018/10/23/druzabna-igra-pancijev-vrtiljak/ http://www.ozara.org/2018/10/23/druzabna-igra-pancijev-vrtiljak/#comments Tue, 23 Oct 2018 11:48:57 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=4852 Pančijev vrtiljak je družabna igra, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb/pripovedi pomaga pri razreševanju strahov in tesnob ter preko principov, ki jih uporablja tudi kognitivna vedenjska terapija, pomaga k temu, da na probleme pogledamo z različnih – produktivnejših – zornih kotov. Obenem igra pomaga ljudem, ki tovrstnih motenj ne doživljajo, razumeti razmišljanje ter počutje oseb, ki trpijo za njimi. Igra temelji na pogovoru , vživljanju ter sodelovalnosti – ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo – navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralke_ci postavljajo drug_a drugemu_i.

 

Igro sta zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac, ilustracije in grafična oprema so delo Neje Kaligaro. »Bistven poudarek igre je, da z njeno pomočjo soigralke_ci vzpostavljajo komunikacijo in razvijajo medosebno razumevanje ter si pomagajo pri konstruktivnem razreševanju težav,« je poudarila Anja Radaljac.

 

Igro lahko naročite preko Facebook strani Pančijev vrtiljak – družabna igra ali pa preko združenja Ozara, in sicer na elektronski naslov info@ozara.org. Cena igra je 15,99 EUR, z nakupom pa pomagate pri izvajanju preventivnih aktivnostih združenja.

 

Pančijev vrtiljak je založilo združenje Ozara Slovenija, ki od leta 2006 izdaja knjige za otroke, mlade in odrasle, s katerimi želijo izboljšati pismenost na področju duševnega zdravja. V letošnjem letu so pripravili namensko Facebook stran, ki ponuja zanimive, verodostojne, preverjene, pozitivne ter v iskanje pomoči usmerjene tekstovne, slikovne, avdio in video vsebine. Podobna stran v slovenskem jeziku namreč pred tem še ni obstajala. Poleg tega so ustanovili še zaprto Facebook skupino za vse mlade, ki bi želeli izmenjati svoje izkušnje, ki so ji jih nabrali z reševanjem težav v preteklosti, si ponuditi medsebojno vrstniško pomoč in širiti svojo socialno mrežo v digitalnem svetu in tudi izven.

 

Za več informacij o igri obiščite Facebook stran

]]>
http://www.ozara.org/2018/10/23/druzabna-igra-pancijev-vrtiljak/feed/ 0
Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega – 18. 11. http://www.ozara.org/2017/11/17/mednarodni-dan-solidarnosti-z-druzinami-ki-so-zaradi-samomora-izgubile-bliznjega-18-11/ http://www.ozara.org/2017/11/17/mednarodni-dan-solidarnosti-z-druzinami-ki-so-zaradi-samomora-izgubile-bliznjega-18-11/#comments Fri, 17 Nov 2017 14:27:01 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2949 Inštitut Rahločutnost, Zavod Med.Over.Net, združenje Ozara Slovenija in Zavod Pogreb ni tabu letos prvič v Sloveniji organizirajo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (Survivor Day – International Survivors of Suicide Loss Day). Tako se tudi v Sloveniji pridružujemo mnogim državam sveta, ki pod okriljem American Foundation for Suicide Prevention že vrsto let organizirajo različne dogodke, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo družine po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.

Več si lahko preberete v izjavi za javnost.

Vsak dan več kot ena slovenska družina izgubi bližnjega zaradi samomora. Smrt bližnjega je huda travmatična izkušnja, ki povzroči hudo krizo in stisko, lahko pa pusti tudi posledice, zato svojci večinoma potrebujejo pomoč, solidarnost in razumevanje, predvsem pa okolje, ki lahko veliko pripomore k okrevanju.

 
PRIŽGITE SVEČKO SOLIDARNOSTI IN UPANJA
Pripravili smo skupno simbolno akcijo s pozivom »Prižgi svečko solidarnosti in upanja«. Vsak jo lahko prižge v svojem domu in tako simbolno izrazi podporo z vsemi, ki trpijo bolečino zaradi samomora.  Skupen prižig bo 18. 11. 2017 ob 18. uri, prižgete pa jo lahko kadarkoli. DELITE NJENO FOTOGRAFIJO Z NAMI – OZNAČITE JO S#sveckasolidarnosti .

Vabljeni, da se nam pridružite!

Več informacij na https://zavod.over.net/

 

IZDELAJTE SVOJO SVEČKO

 

Ustvarjalni paket za izdelavo lahko prevzamete na enotah združenja Ozara Slovenija:

Ljubljana, Cigaletova 5
01/ 62 00 422, bogdan.dobnik@ozara.org

Maribor, Ljubljanska 9
02/ 33 00 444, martina.serafini@ozara.org

Celje, Kocenova 4
03/ 49 25 750, tanja.mlac@ozara.org

Kranj, Kidričeva 6
04/ 236 26 10, maja.korc@ozara.org

Novo mesto, Rozmanova 10
07/ 39 42 661, zlata.dragan@ozara.org

Murska Sobota, Ciril Metodova ulica 9
02/ 53 91 142, alenka.tuskei@ozara.org

Slovenj Gradec, Celjska 2
02/ 88 50 640, jasna.zorec@ozara.org

Nova Gorica, Partizanska 57
05/33 03 720, lidija.pregelj@ozara.org

Izola, Kažipotna 9
05/ 66 21 830, milena.finc@ozara.org

]]>
http://www.ozara.org/2017/11/17/mednarodni-dan-solidarnosti-z-druzinami-ki-so-zaradi-samomora-izgubile-bliznjega-18-11/feed/ 0
Obeležitev svetovnega dne duševnega zdravja 2017 http://www.ozara.org/2017/10/06/obelezitev-svetovnega-dne-dusevnega-zdravja-2017/ http://www.ozara.org/2017/10/06/obelezitev-svetovnega-dne-dusevnega-zdravja-2017/#comments Fri, 06 Oct 2017 08:49:38 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2919

 

10. oktobra že 25. zapovrstjo obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Letošnji dan je posvečen duševnemu zdravju na delovnem mestu, pomembni temi, ki se je vse bolj zavedajo tudi številni slovenski delodajalci. V društvu Ozara Slovenija  bomo s kampanjo odgovorne osebe slovenskih podjetij opomnili na ta pomemben vidik, obenem pa organizirali še številne druge zanimive dogodke. S tem se pridružujemo prizadevanjem Svetovne federacije za duševno zdravje.

 

Več si lahko preberete v sporočilu za javnost “Vlaganje v dobro duševno zdravje zaposlenih prinaša koristi tako podjetjem kot tudi njihovim zaposlenim”, ki smo ga pripravili ob tej priložnosti.

 

Slovenskim delodajalcem zakonodaja nalaga upravljanje vseh vrst varnostnih in zdravstvenih tveganj za njihove zaposlene, vključno s tveganji za njihovo duševno zdravje. Vse več se jih zaveda pomena vlaganja v duševno zdravje in dobro počutje svojih zaposlenih. Tega se zavedamo tudi v Ozari. Poleg spoštovanja omenjenih zakonskih obveznosti je Ozara kot ena izmed prvih humanitarnih organizacij pridobila certifikat Družini prijazno podjetje. Le-ta njenim zaposlenim omogoča številne prednosti in ugodnosti, katerih skupni imenovalec je zmanjšanje stresa in skrbi, povezanih z usklajevanjem družinskega in službenega življenja.

 

Še več, ker Ozara deluje na področju duševnega zdravja in se zato še toliko bolj zaveda pomena promocije duševnega zdravja na delovnem mestu, se je ob finančni pomoči fundacije FIHO in podpori oglaševalskega  podjetja NOI d.o.o. odločila za izvedbo e-mail kampanje. Z njo želimo slovenske delodajalce opomniti, da vlaganje v dobro duševno zdravje zaposlenih prinaša številne koristi tako njihovim podjetjem kot tudi njihovim zaposlenim. Poleg tega bomo v teh dneh v Ozari – sami ali v sodelovanju z drugimi partnerskimi organizacijami – organizirali več različnih dogodkov izobraževalne, družabne in kulturne narave. Sledi podroben seznam dogodkov:

 

enota Ljutomer:
11.10. ob 10. uri: predavanje Andreje Pernak Vreča ”Spremembe v življenju”, Miklošičev trg 3, Ljutomer

 

enota Zasavje:
10.10. ob 10. uri: predavanje Andreja Pešca z naslovom »Duševno zdravje na delovnem mestu«, Šuštarjevi 42 a, Trbovlje (v sodelovanju z Dnevnim centrom ŠENT Trbovlje)

 

enota Lendava:
10.10.: dan odprtih vrat z igranjem družabnih iger za uporabnike in predstavnike vabljenih strokovnih institucij, Cesta Lajcsija Pandurja 1, Lendava

 

enota Novo mesto:
- 10.10.2017 ob 18. uri: predstavitev knjige spec. psih. Cveta Gradišarja “Nasmeh duše – poklon zdravju”, Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova ulica 28, Novo mesto (v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca)
- 24.10.2017 ob 18. uri: predavanje spec. psih. Petra Kapša “Kako se spopasti s tesnobo”, Dežela kozolcev, Šentrupert (v sodelovanju z Deželo kozolcev Šentrupert)

 

enota Nova Gorica:
- 10.10. med 10. in 14. uro: dan oprtih vrat, Partizanska cesta 57, Nova Gorica

 

enota Izola-Koper:
10. in 11.10. ob različnih urah: dogodek ”Iz stiske do rešitve’‘, na različnih lokacijah (v sodelovanju z nevladnimi organizacijami)

 

enota Črnomelj:
- 11.10. – družabno srečanje z uporabniki, Ulica 21. oktobra 19a, Črnomelj
- 25.10. ob 9.30 uri: predavanje z delavnico psihologinja Marina Strahinić “Kako asertivno reči Ne”, Ulica 21. oktobra 19a, Črnomelj

 

enota Ptuj:
10.10.: piknik, rusko kegljanje in druženje na dvorišču, Ul. Viktorina Ptujskega 3, Ptuj

 

enota Murska Sobota:
10.10.: dan odprtih vrat, Ciril Metodova ulica 9, Murska Sobota

 

enota Maribor:
- 10.10.: prijazno druženje uporabnikov, svojcev in prijateljev ob pečenem kostanju in družabnih igrah, Strossmayerjeva ulica 3, Maribor
- 10.10. od 10 do 13. ure:  dan odprtih vrat stanovanjske skupine, Ljubljanska 25a (7. nadstropje), Maribor

 

enota Sevnica:
10.10.:  dan odprtih vrat s predstavitvijo delovanja društva Ozara, Trg svobode 11, Sevnica

 

enota Brežice:
10.10. med 9.30 in 12. uro: dan odptrih vrat s kulturnim programom “Ozarina srca bijejo za duševno zdravje”, Černelčeva cesta 7, Brežice

 

enota Celje:
10.10.: druženje uporabnikov in strokovnih delavcev društev Ozara in Šent

 

enota Slovenj Gradec:
10.10.. ob 10.30 uri: predavanje dr. Tina Rahne Mandelj “Ranljivost v odnosih”, Knjižnica Ksaverja Meška, Ronkova 4, Slovenj Gradec

]]>
http://www.ozara.org/2017/10/06/obelezitev-svetovnega-dne-dusevnega-zdravja-2017/feed/ 0
OILRIGHT je dišeča sveča, ki olje spreminja na bolje http://www.ozara.org/2017/09/11/ozara-bolje-oilright/ http://www.ozara.org/2017/09/11/ozara-bolje-oilright/#comments Mon, 11 Sep 2017 14:19:55 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2901 OILRIGHT je inovativna in okolju najbolj prijazna dišeča sveča, ki nastaja v socialnem podjetju Bolje, katerega ustanoviteljica je prav OZARA Slovenija. Socialno podjetje BOLJE je registriran zbiralec organskih odpadkov, kar pomeni, da za svoje stranke opravlja odvoz kuhinjskih pomij in odpadnega jedilnega olja.

V podjetju so se pred kratkim odločili za inovativen in nekoliko drugačen način predelave odpadnega jedilnega olja, katere končni izdelki so okolju in zdravju bolj prijazni od obstoječih in imajo poleg tega tudi visoko dodano vrednost. Kot drugi na svetu so pričeli iz izbranega, očiščenega in obdelanega odpadnega jedilnega olja, ki ga prevzemajo pri svojih strankah, izdelovati dišeče rastlinske sveče.  Sveče, ki so jim nadeli zabavno, a zelo zgovorno ime OILRIGHT, so več kot le naravi in zdravju prijazne sveče. Predstavljajo namreč najbolj ekološki način reciklaže odpadnega jedilnega olja, ki sicer predstavlja veliko nevarnost za okolje.

Poleg tega ponujajo še OILRIGHT naredi sam komplet, s katerim si lahko dišečo svečo izdelate kar doma, in sicer iz odpadnega jedilnega olja, ki vam ostane po pripravi hrane. Izdelava sveč je izjemno preprosta ter preverjeno zagotavlja veliko zabave za vso družino, poleg tega pa ščiti našo prelepo naravo.

Z ustvarjenimi prihodki želijo sofinancirati spremljevalne programe humanitarne organizacije Ozara Slovenija ter ponuditi plačano delo njihovim uporabnikom – osebam z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki imajo praviloma zelo nizke prihodke in sodijo v eno izmed najbolj stigmatiziranih skupin prebivalstva.

Vabimo vas, da obiščete predstavitveno spletno stran www.oilright.si ali jih podprete z nakupom katerega izmed predstavljenih izdelkov v spletni trgovini www.oilright.si/trgovina.

 

foto: Jure Kotnik in Klemen Razinger

]]>
http://www.ozara.org/2017/09/11/ozara-bolje-oilright/feed/ 0
Prekolesarimo svet 2017 http://www.ozara.org/2017/08/10/prekolesarimo-svet-2017/ http://www.ozara.org/2017/08/10/prekolesarimo-svet-2017/#comments Thu, 10 Aug 2017 09:58:03 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2888

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v simbolni akciji Prekolesarimo svet ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora 2017. Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Ker so bile pretekle akcije uspešne tudi v Sloveniji, se ji letos zato pridružujemo že četrtič zapored. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet (sodelujejo udeleženci iz vseh celin), nam pomagate razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

 

Cilj akcije

Uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Akcije v preteklih so bile po celem svetu zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj štirikrat toliko, kot je obseg Zemlje.

 

Namen akcije

Vzpodbujati druženje med ljudmi in s tem premagovati osamljenost, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk. Glavni namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

 

Kdaj

V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2017, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomor. Letošnje geslo je Vzemi si trenutek, reši življenje, ki poudarja pomen skupnosti in pozornosti do bližnjega.

 

Kako in kje lahko sodelujem

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

 

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete za udeležence z uradnim znakom akcije ter potrdilo o sodelovanju oziroma udeležbi.

Uradni znak akcije oziroma etiketo  za udeležence lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je  tukaj.

Da bi vam lahko poslali potrdilo o udeležbi, vas prosimo, da po končanem kolesarjenju tukaj izpolnite spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Na ta način bomo ob koncu skušali zbrati skupno število kilometrov, ki jih bodo vsi udeleženci prekolesarili v Sloveniji. Seštevek bomo kot vsako leto posredovali tudi Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite tudi preko socialnih omrežij, razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje.

Pridružite se aktivnosti. Vzajemno angažirajmo prebivalce Slovenije za preprečevanje samomora.

]]>
http://www.ozara.org/2017/08/10/prekolesarimo-svet-2017/feed/ 0
“Spoznaj me” – skozi pesmi do spoznavanja duševnih tegob http://www.ozara.org/2017/05/06/spoznaj-me-skozi-pesmi-do-spoznavanja-dusevnih-tegob/ http://www.ozara.org/2017/05/06/spoznaj-me-skozi-pesmi-do-spoznavanja-dusevnih-tegob/#comments Sat, 06 May 2017 09:32:49 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2932 V sodelovanju z Zdravstvenim domom Krško smo meseca maja izdali izjemno zanimivo pesniško zbirko tamkajšnje psihologije Tanje Povhe z naslovom “Spoznaj me”. Avtorici se je med opravljanjem dela utrnila ideja, da bi lahko združila svoji dve “ljubezni” v eno in spisala pesmi na tematiko različnih duševnih motenj. Skozi rimo je tako čudovito opisala doživljanje različnih duševnih tegob, pri čemer se je skušala čim bolj vživeti v doživljanje ljudi, ki doživljanje različne duševne težave. S tem želi bralcem, ki duševnih motenj ne poznajo, približati skrivnosten in slabo poznan svet ljudi z različnimi duševnimi motnjami. Pesmi spremljajo čudovite in zgovorne ilustracije Nine Meglič.

 

 

Knjiga je že naletela na dober odziv tako med bralci kot tudi strokovnjaki. Izr. prof. dr. Peter Pregelj, dr. med., spec. psihiatrije je o knjigi zapisal: “Avtorica v svojih pesmih združuje zahtevno tematiko prepoznavanja težav ljudi s psihičnimi motnjami in domiseln opis njihovih stisk v verzih. Tako na inovativen način predstavi sicer strokovno zapletene diagnostične kriterije bralcu in ponudi zanimiv vpogled v svet trpečega človeka”.

 

“Avtorica je v pesmih združila svoje profesionalno psihološko znanje z umetniškim talentom ter nam na ta način približala področje psihopatologije in z njo povezanih duševnih stisk. Ljudje z duševnimi motnjami in težavami v družbi praviloma naletijo na nerazumevanje in neustrezen odnos. Pesmi v tej knjigi pa nam sporočajo, da ti ljudje niso tako zelo posebni ali drugačni, kot se nam zdi na prvi
pogled ali ko jih opazujemo zgolj od daleč. Če se jim približamo in jih spoznamo, lahko vidimo, da so njihove stiske zelo človeške. Pesmi so s krasnimi ilustracijami odličen način za edukacijo o duševnih motnjah in pripomoček za razumevanje tako lastnih čustvenih stisk kot tudi duševnih tegob drugih ljudi, ki potrebujejo našo podporo, sprejemanje in spodbudo.” pa je o knjigi zapisala asist. dr. Sana Čoderl Dobnik, univ. dipl. psihologinja, spec. klinične psihologije.

 

Prispevek društva OZARA Slovenija pri izdaji knjige ne bi bila mogoč brez finančne podpore fundacije FIHO.

 

]]>
http://www.ozara.org/2017/05/06/spoznaj-me-skozi-pesmi-do-spoznavanja-dusevnih-tegob/feed/ 0
Večgeneracijski center Štajerska http://www.ozara.org/2017/01/06/vecgeneracijski-center-stajerska/ http://www.ozara.org/2017/01/06/vecgeneracijski-center-stajerska/#comments Fri, 06 Jan 2017 10:16:32 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2862 Konzorcij, ki ga sestavljajo Dom Danice Vogrince (kot vodilni partner), OZARA Slovenija, Zveza prijateljev mladine Maribor in Zavod Antona Martina Slomška (partnerji), je na Javnem razpisu za sofinanciranje projektov večgeneracijskih centrov MDDSEM prepričal strokovno komisijo ter tako uspel s prijavo Večgeneracijskega centra Štajerska (VGC Štajerska). V projektu sodeluje tudi 10 občin (Duplek, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Mestna občina Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Rače Fram, Ruše, Starše, Šentilj),vanj pa je vključenih tudi 122 drugih organizacij (društev, nevladnih organizacij, zavodov,…).

 

VGC Štajerska bo na območju Štajerske zagotavljal petletni preventivni projekt namenjen socialnemu vključevanju ranljivih družbenih skupin in preprečevanju zdrsa v socialno izključenost. Sredstva za financiranje projekta se zagotavljajo v okviru proračuna, delno pa jih zagotavlja Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Izbrani projekt je plod odličnega dela, znanja in visokih strokovnih in moralnih standardov, sodelavcev Doma Danice Vogrinec Maribor, partnerjev, predstavnikov vključenih občin in sodelujočih organizacij. VGC Štajerska bo širši javnosti podrobneje predstavljen na posebni novinarski konferenci, ki bo v Domu Danice Vogrinec potekala v ponedeljek, 16.1., s pričetkom ob 10.00 uri.

]]>
http://www.ozara.org/2017/01/06/vecgeneracijski-center-stajerska/feed/ 0
Odkrito o zakritem http://www.ozara.org/2016/09/26/2841/ http://www.ozara.org/2016/09/26/2841/#comments Mon, 26 Sep 2016 13:58:56 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2841 V združenju Ozara Slovenija vas vljudno vabimo na predstavitev dveh, za naš prostor prav posebnih literarnih del, ki sta v svojem bistvu dosti več kot samo to. Delo Anje Radaljac »Panči se predstavi« in nastajajoča zbirka esejev “Antologija tesnobe”, urednice Dijane Matković, na rahločuten, nekoliko poseben, mestoma tudi zabaven, a hkrati neposreden in odkrit način prikazujeta anksiozne motnje v do sedaj še nevideni luči. Kot takšni predstavljata tudi izjemen pripomoček za razumevanje in obvladovanje njihovih neprijetnih simptomov.

 

Dogodek bomo z namenom spreminjanja javne podobe o anksioznih motenj organizirali prav v dneh, ko obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Z našim skromnim prispevkom bomo na simbolični ravni skušali »vrniti dostojanstvo« vsem tistim, ki so se v življenju soočili s temi izjemno pogostimi, a prepogosto povsem spregledanimi težavami. Po predstavitvi bo sledil pogovor z avtoricama obeh del, kakor tudi strokovnjakinjama s tega področja – Alenka Tančič Grum in Helena Lukan.

 

Razlogov za druženje z nami je zatorej več. Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodku »Odkrito o zakritem«, ki bo potekal v sredo, 5. oktobra 2016, s pričetkom ob 18.00 uri, v Tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana, Krekov trg 2, Ljubljana.

 

Dogodek bomo zaključili s kratko predstavitvijo edinstvene družabne igre, ki igralce popelje skozi različne tesnobne situacije ter jih spodbuja k njihovemu skupnemu premagovanju.

 

Izvedbo dogodka sta omogočili Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v R Sloveniji ter podjetje Janssen.

]]>
http://www.ozara.org/2016/09/26/2841/feed/ 0
Vabilo k akciji Prekolesarimo svet 2016 http://www.ozara.org/2016/08/08/vabilo-k-akciji-prekolesarimo-svet-2016/ http://www.ozara.org/2016/08/08/vabilo-k-akciji-prekolesarimo-svet-2016/#comments Mon, 08 Aug 2016 12:41:42 +0000 Bogdan http://www.ozara.org/?p=2813

 

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji Prekolesarimo svet ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

 

Pobudnik svetovne akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.  Častni pokrovitelj slovenskega dela akcije je predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor. Akcije v preteklih štirih letih so bile zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj šestkrat toliko, kot je obseg Zemlje. Ker sta bili v preteklih dveh letih akciji uspešni tudi v Sloveniji, se ji zato pridružujemo že tretjič.

 

V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2016, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomor. Letošnje geslo je Povezanost. Pogovor. Skrb. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet (sodelujejo udeleženci iz vseh celin), razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

 

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

 

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

 

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije ter potrdilo o sodelovanju oziroma udeležbi.

 

Uradni znak akcije lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je  tukaj.

 

Da bi vam po končanem kolesarjenju lahko poslali potrdilo o udeležbi, vas prosimo, da po končanem kolesarjenju izpolnite enostaven spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Na ta način bomo ob koncu skušali zbrati skupno število kilometrov, ki jih bodo vsi udeleženci prekolesarili v Sloveniji. Seštevek bomo posredovali tudi Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

 

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite tudi preko socialnih omrežij, razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje.

 

Pridružite se aktivnosti. Vzajemno angažirajmo skupnost za preprečevanje samomora.

]]>
http://www.ozara.org/2016/08/08/vabilo-k-akciji-prekolesarimo-svet-2016/feed/ 0