Ponosni smo, da je v četrtek, 14. junija, naš dolgoletni prostovoljec Ernest Večko prejel laskav naziv »Naj prostovoljec 2011 v kategoriji moški nad 30 let«. Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, pripravlja Mladinski svet Slovenije. Naj dodamo, da je Ernest za svoje nesebično humanitarno delo v preteklosti že prejel priznanje. Leta 2009 je namreč prejel naziv »Naj prostovoljec Mestne občine Celje«.

 

Ernest je naš prostovoljec vse od ustanovitve naše celjske enote leta 1999. Med trenutno sedmimi aktivnimi prostovoljci enote Celje ima največ prostovoljskih ur, je najbolj aktiven, zelo samoiniciativen in uspešen pri pomoči uporabnikom naših programov. Ima tudi največ izkušenj na področju prostovoljstva, saj že leta sodeluje tudi pri Telefonu za pomoč v duševni stiski- Sopotnik, zelo aktiven je v društvu Hospic in v društvu Slepih in slabovidnih kot spremljevalec.

 

V prvih letih svojega delovanja v našem društvu je ob sobotnih dopoldnevih vodil » duhovno skupino«. Vedno se je zbralo do šest uporabnikov, ki so se nato pogovarjali o življenju, bolezni, duhovni rasti in drugih življenjskih temah, ki so jih zanimale. Hkrati je ves čas govoril o potrebi telesne aktivnosti v naravi in pridobil veliko število udeležencev, ki so se vključili v planinsko društvo »Grmada«, v katerem so bili skupaj z njim nekaj let zelo aktivni.

 

V društvu vodi vse pohode, izlete in sicer vsako sredo krajše pohode. Dogovorijo se tudi ob drugih dnevih, kadar gredo na daljše pohode ali planinarjenje. Naši uporabniki so se  pod njegovim vodstvom in predhodnim treningom že petkrat udeležili pohoda ob Žici Ljubljane. Štirikrat na teden nudi socialno oskrbo, spremljanje, druženje tako posameznikom kot njihovim svojcem na njihovih domovih, po potrebi tudi izven doma (npr. spremstvo h zdravniku, po nakupih, urejanje zadev v institucijah).

 

Z uporabnico celjske enote, ki ima poleg psihiatrične diagnoze tudi multiplo sklerozo, tako vztrajno dela, da je gospa v enem letu tako napredovala, da se vedno več lahko giba s pomočjo bergel, kajti prej je bila že nekaj časa v invalidskem vozičku. Precej pa sej izboljšalo tudi njeno psihično stanje in je vse bolj aktivna v različnih aktivnostih.

 

V letu 2012 je podal vodstvu društva Ozara predlog za projekt »Pohodimo ovire«, ki si ga je zamislil tako, da bi pešačil od enote do enote Ozare, obiskal tako vse enote, spoznal njihove člane, zainteresirani uporabniki bi ga spremljali vsaj nekaj km dnevno. S tem projektom želi opozoriti širšo javnost na razširjenost duševnih motenj in vpliv gibanja na premagovanje blažjih težav v duševnem zdravju.