Nevladne organizacije s področja duševnega zdravja (med njimi tudi Ozara Slovenija) smo se priključile izvedbi koncerta, ki ga je organiziral Festival Ljubljana. Gre za koncert klasične glasbe, na katerem so bila izvajana dela treh svetovno znanih skladateljev, ki so se v svojem življenju spopadali s duševnimi motnjami – Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Max Bruch in Claude Debussy. Koncert, ki smo ga simbolično poimenovali Koncert z dobrodelnimi toni, je bil na sporedu v torek, 3. julija 2012, v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Sponzor koncerta je bila SKB banka.

Da bi koncert zaznamovali z še močnejšim sporočilom in vsebino, smo se odločili in v okviru tega pripravili še posebno razstavo portretov svetovno znanih skladateljev klasične glasbe, ki so se soočali z duševnimi motnjami ali njihovimi zapleti. Ta bo obiskovalcem na ogled v Viteški dvorani ljubljanskih križank, in sicer od 2. do 10. julija. Slovesna otvoritev razstave bo dan pred koncertom, torej v ponedeljek, 2. julija ob 19. uri. Razstava ne bi bila mogoča brez finančne podpore Mestne občine Ljubljana in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v R Sloveniji.

Koncert in razstava sta vabilo k razumevanju in sprejemanju težav na področju duševnega zdravja. Sta poziv k soustvarjanju vključujočih družbenih praks in k ustvarjanju družbe, ki bo temeljila na etični in humani odgovornosti. Stigma, predsodki in družbeno izključevanje ljudi z okrnjenim duševnim zdravjem so človeštvu znani že stoletja.  Danes je potrebno narediti korak naprej – zavedati se, da posamezniki  zaradi okrnjenega  duševnega zdravja ne odstopajo v svojih potrebah, željah in v pričakovanjih, ki jih imajo v življenju  od posameznikov, ki nikdar niso doživeli duševnega zloma ali duševne motnje.

S koncertom in razstavo tako sporočamo, da so posamezniki kljub duševni motnji lahko produktivni, ustvarjalni in inovativni na kakšnem področju njihovega življenja; da lahko  prispevajo k obogatitvi človeštva na kulturnem, umetniškem,  znanstvenem ali drugem področju; da duševna motnja ne izbira statusa, družbenega položaja, bančnega računa, barve kože, spola in se ne dogaja v eksotičnih kulturah; da  je  z njo mogoče kakovostno  živeti, in da je iskanje pravočasne pomoči in sodelovanje v procesu zdravljenja in rehabilitacije korak na poti okrevanja.

Upamo, da se vas bo naše sporočilo dotaknilo. Zato vljudno vabljeni na ogled razstave!

Tukaj se nahaja posebna programska knjižica, v kateri so podrobneje opisane težave v duševnem zdravju nekaterih svetovno znanih skladateljev klasične glasbe.