V sklopu prireditve Nočna10ka bo tudi letos potekal Ozarin rekreativni tek, ki bo 14. julija na Bledu, s pričetkom ob 21. uri. V okviru celodnevnega dogajanja se bo društvo predstavilo z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi pod sloganom PODOHIMO OVIRE!. Na dogajanje se bo javil tudi prostovoljec Ernest Večko, ki se je letos ponovno podal na 1.000 km dolg pohod po Sloveniji, v simboličnem smislu za humanitarna društva.  

 

 »Pohodimo ovire!«

Prav zaradi tega se bo tako kot vsako leto na Nočni10ki Ozara Slovenija predstavila še z drugimi aktivnostmi. Na teku bodo za vse udeležence Ozarinega rekreativnega teka  na progi postavljene simbolične ovire, ki jih bodo morali tekmovalci obiti in premagati, temu primeren pa je tudi slogan ‘POHODIMO OVIRE!’. Na stojnici, okoli katere bo čez cel dan osrednje dogajanje, bodo  za obiskovalce na voljo baloni z besedami, kot so psihopat, norec, debil itd.. Ljudi bodo pozvali, da balone počijo, in tako »premagajo« oviro oziroma simbolno duševno stisko. Pozabili pa niso niti na otroke, za katere bo od 17.00 ure naprej na voljo bralni kotiček, kjer bodo predstavljene otroške knjige z vsebino o duševnih motnjah, o njih pa bo z otroci spregovorila tudi slovenska publicistka Renata Ažman. Pred pričetkom teka ob 21. uri pa bo potekalo tudi Ozarino rekreativno razgibavanje, ki bo vse zbrane ustrezno pripravilo na tek.

 

Prostovoljec Ernest bo prehodil 1.000 km za Ozaro, Hospic in Sopotnik

Ernest Večko je v Ozari Slovenija prostovoljec že od samega odprtja pisarne v Celju, prav tako pa več kot 10 let deluje tudi v društvu Hospic in Sopotnik. Vsako leto obišče in prehodi več romarskih poti, letos pa se je vnovič odločil za pohod, vendar tokrat prvič za Ozaro. Že od začetka leta zato gradi idejo in oblikuje načrt za izbiro poti, prehojena pot pa bo simboličnem smislu za vsa društva, kjer deluje kot prostovoljec že vrsto let. Tokrat se je odločil, da se odpravi po poteh Slovenije, na svoji poti pa bo in je že obiskal tudi dnevne centre in pisarne za svetovanje Ozare. Na pot se je podal 26. maja iz Celja, izbral pa je poti – Vranov let, Slovenska romarska pot sv. Jakoba, Objemi Slovenijo ter Pot kurirjev in vezistov. Vsak večer se Ernest javlja tudi uporabnici na Ozari v Celju in ji pripoveduje o dnevnih dogodkih, ona pa jih zapisuje in prenaša na njegov blog.