Ozara je v februarja izdala posebno in dragoceno knjižico namenjeno predvsem tistim otrokom, ki so utrpeli izgubo starša. Mala sončna žarkica in zajčja družina je terapevtska knjižica izpod peresa Christofa Lehmanna, otroškega psihologa. Namenjena je predšolskim otrokom, ki se spopadajo z izgubo primarne ljubljene osebe, v tem primeru očeta. Majhnemu otroku skuša olajšati travmatično izkušnjo s pomočjo terapevtske pripovedi.

 

Knjiga je čudovito likovno opremljena z ilustracijami perpsektivne grafične oblikovalke in ilustratorke Maje Čuk, katere vodilo pri ilustriranju in oblikovanju so bila čustvena stanja otroka, ki doživlja omenjene travmatične izkušnje. Knjiga naj bi na prizadetega otroka delovala pomirjujoče zato se zgodba in njene informacije počasi oziroma kontrolirano razpredajo pred bralcem. Zato je knjižica za otroško slikanico neobičajno obsežna.

 

Knjigo lahko po ceni 14,95 EUR kupite v prostorih ljubljanske enote društva Ozara Slovenija prek spletne strani založbe Sanje. Knjiga je na voljo tudi v knjigarnah in knjižnicah širom Slovenije. Del sredstev od prodaje knjige je namenjen za izvajanje preventivnih aktivnosti za otroke in mlade društva Ozara Slovenija.

 

Zgodba je ovita v slutnjo gibljivega filma. Presojne strani so med seboj konceptualno povezane, tako da lahko ima bralec občutek minevanja časa. S tem občutkom, da se stvari spreminjajo, da čas vztrajno teče dalje, želimo tudi otroku približati idejo, da čas zaceli vse rane. Mala sončna žarkica in zajčja družina je nedvomno odlično orodje za strokovnjake, ki se ukvarjajo z na ta način travmatiziranimi otroki. Je tudi dragocen pripomoček vsem tistim staršem, ki so izgubili svojega partnerja, pa o tem ne znajo ali ne zmorejo spregovoriti s svojimi otroki.

 

O knjigi je priznana slovenska pedopsihiatrinja Metka Kališnik Šavli med drugim zapisala: “Knjižica, ki je pred vami, z besedilom tenkočutno pelje naše razumevanje skozi čas in s tem omogoči bralcu vpogled v razumski del spremembe, ki jo s sabo nosi izguba. Ponudi tudi možen ugoden razplet. Otrokovo doživljanje sporočila bistveno dopolnjuje nevsiljiva ilustracija, ki pripomore k otrokovemu lastnemu čustvenemu odzivu na sporočila iz teksta. Gotovo je prizadetemu malčku tudi v pomoč pri razumevanju dogodka in samega sebe v njem. Odraslemu bralcu pa knjiga olajša razumevanje otrokovih potreb ob izgubi in ga usmeri k prepotrebnim dejstvom, da lahko učinkovito pomaga otroku v stiski.”

 

Izdaja knjige ne bi bila mogoče brez finančne podpore Fundacije za finaciranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji ter podjetja Janssen.