V društvu Ozara Slovenija smo tudi letos obeležili svetovni dan preprečevanja samomora – 10. september, in sicer z dogodkom, ki je splošno javnost opozoril na enega največjih javno-zdravstvenih problemov v Sloveniji – na samomor. Odločili smo se za postavitev posebnega spominskega obeležja v Mariboru, sestavljenega iz 443 parov odtisov podplatov različnih obuval oz. po en par za vsakega umrlega zaradi samomora v letu 2012. Za lokacijo smo se odločili na podlagi zaskrbljujočega dejstva, po katerem sodi prav Podravska regija že vrsto let med samomorilno najbolj ogrožene regije v Sloveniji.

 

Izvedba dogodka ne bi bila mogoča brez finančne podpore Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji ter podjetjij Lundbeck PharmaN.C.R. Ljubljana in Nigrad.

 

Vabimo vas, da si ogledate številne medijske objave o dogodku.

 

Edinstvena mobilna aplikacija o samomoru

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora smo predstavili tudi posebno aplikacijo za mobilne telefone, ki bo ena izmed prvih tovrstnih na svetu, bo namenjena izboljšanju prepoznavanja samomorilne ogroženosti, poleg tega pa bo ponujala kontaktne podatke o službah pomoči ter druge pomembne informacije. Aplikacija bo lastnikom pametnih telefonov z operacijskima sistemoma Android in iOS na voljo povsem brezplačno, več informacij o njej pa lahko najdete tukaj.

 

Izid knjige, ki vas popelje v in iz globin samomora

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora je uradno izšel še slovenski prevod izjemne knjige prof. Diega de Lea, mednarodno priznani italijanski psihiater in vodilni raziskovalec na področju preprečevanja samomorov, ki zajema življenjske zgodbe, s katerimi se človek poistoveti ali jih celo sam doživlja. Knjiga Prelomnice, neobičajno popotovanje v globine samomora namreč razkriva zgodbe ljudi, ki so zgolj zaradi srečnega spleta okoliščin preživeli poskus samomora, ter ljudi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega. Njihove osebne zgodbe, predstavljene v obliki pisem avtorju, razkrivajo mnoge razsežnosti človeškega duha, predvsem njegovo sposobnost, da najde pot  iz najtemačnejših krajev, kjer se zdi, da je vse izgubljeno. Knjiga je izšla v sozaložbi Založbe Univerze na Primorskem ter društva Ozara Slovenija.

Za predogled knjige kliknite tukaj.