S ponosom napovedujemo izid edinstvene knjige z naslovom Izpišimo bolečino, ki združuje dvanajst zgodb dvanajstih avtorjev: šest Slovencev in šest Angležev. Pogumnih ljudi. Preživelih. Vsi so v nekem obdobju svojega življenja potrebovali psihiatrično pomoč. V prozi in poeziji so izpisali svojo bolečino na delavnicah, ki so v Sloveniji potekale pod okriljem društva Ozara Slovenija, Nacionalnega združenja za kakovost življenja, in v Angliji na Centru odličnosti za interdisciplinarno duševno zdravje Univerze Birminghamu. Resnica, naj je še tako boleča, osvobaja. To, da jo izpišemo, tudi.

 

Knjiga je nastala na pobudo Renate Ažman, novinarke in pisateljice. Renata je med izpisovanjem svoje boleče zgodbe »odkrila« zdravilno moč pisanja. Po tej novoodkriti poti je začela voditi tudi druge. Delavnice terapevtskega pisanja prireja po različnih krajih Slovenije in v angleškem Birminghamu. V prepričanju, da je tovrstno pisanje »iz prve roke« lahko koristno tako za ljudi, ki se znajdejo v duševni stiski, za njihove bližnje, kot za strokovnjake, ki se jim posvečajo, je za sodelovanje pri knjižnem projektu Izpišimo bolečino navdušila udeležence delavnic.

 

Antologija Izpišimo bolečino je zbirka osebnih pripovedi ljudi, ki so se srečali z duševno motnjo, jo obvladali in izkušnjo uporabili za osebno rast in napredovanje.  Pričevanja pogosto govorijo o izkušnjah zlorab, ki so sprožile ali vplivale na nastanek duševne motnje. To sporočilo, ki je običajnim ljudem verjetno povsem logično, je psihiatrični in širše medicinski stroki nujno sporočiti zelo glasno.

 

Doc. dr. Vesna Švab, psihiatrinja je o knjigi v uvodniku zapisala: “Psihoza je lahko način samozaščite, izraz osebne stiske, krivde, protesta, sporočilo drugim in še marsikaj. Ob tem je še vedno bolezen, ki jo je mogoče zdraviti, vendar jo je potrebno tudi razumeti. Pot v svobodo, individualnost in povezanost z drugimi je vedno povsem osebna in razlike so neskončne. Knjiga je pomembna za »streznjenje« stroke, je pričevanje, ki lahko pomaga omejiti neznosno lahkost diagnosticiranja in predpisovanja zdravil ter površnih psihoterapevtskih ukrepov. Ko poskušamo pomagati trpečim, je potrebno razumeti tudi ozadje, zgodbo, ki je vplivala na pojav simptomov.”

 

Knjiga bo izšla v sozaložništvu založbe Celjska Mohorjeva Družba ter društva Ozara Slovenija. Njen izid pa ne bi bil mogoč brez finančne podpore Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v R Sloveniji, ki je podprla tudi izvedbo delavnic terapevtskega pisanja, na katerih so zgodbe nastajale, ter farmacevtskega podjetja Janssen, ki je del družbe Johnson & Johnson.

 

Knjigo Izpišimo bolečino lahko kupite preko spletne trgovine Celjske Mohorjeve Družbe.