Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora skupaj s partnerji že drugo leto zapored organiziramo akcijo Prekolesarimo svet, ki simbolizira povezanost celotnega sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora. Prijazno vas vabimo, da tudi vi postanete del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora ter v prizadevanjih za ohranjanje življenj.

 

Se sprašujete, kako se lahko pridružite akciji? Nič lažjega – potrebujete le kolo, lahko je tudi sobno. Pedala lahko v znak podpore akciji vrtite na prostem ali doma, sami ali v družbi. Mesec dni, v času od 10. avgusta do 10. septembra 2015, bodo vaši prekolesarjeni kilometri šteli skupaj z drugimi udeleženci iz vsega sveta. Udeležba je brezplačna. Ob koncu akcije, ki se zaključi na dan, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora, boste prejeli potrdilo o sodelovanju. Prosimo vas le, da po končanem kolesarjenju izpolnite kratko anketo, ki vam je na voljo na spletni strani https://goo.gl/hQdK0B. K sodelovanju lahko povabite tudi svoje bližnje, znance, prijatelje in sodelavce. Hvala!

 

Še posebej veseli bomo, v kolikor boste svoje kolesarske prigode in fotografije delili Facebook profilih:

 

Pobudnik aktivnosti je tudi letos Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Organizacija si je zadala izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta tudi letos v akciji z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj bodo v akciji sodelovali udeleženci iz vseh celin in številnih držav.

 

Organizatorji akcije Prekolesarimo svet v Sloveniji smo:
OZARA Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja
Nacionalni inštitut za javno zdravje
UP IAM, Slovenski center za raziskovanje samomora
Slovensko združenje za preprečevanje samomora

 

Letošnja aktivnost poteka v Sloveniji pod pokroviteljstvom Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014 v sklopu projekta MOČ. Nosilec projekta je Nacionalni inštitut za javno zdravje, partnerji v projektu pa so organizacije, ki sodelujejo tudi pri kolesarski akciji. Podrobnejše informacije o projektu MOČ, ki je namenjen izboljšanju storitev na področju duševnega zdravja, so na voljo na spletnem naslovu www.nijz.si/moc.

 

Ob pričetku akcije smo pripravili tudi posebno sporočilo za medije, ki vam je na voljo tukaj.