Pančijev vrtiljak je družabna igra, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb/pripovedi pomaga pri razreševanju strahov in tesnob ter preko principov, ki jih uporablja tudi kognitivna vedenjska terapija, pomaga k temu, da na probleme pogledamo z različnih – produktivnejših – zornih kotov. Obenem igra pomaga ljudem, ki tovrstnih motenj ne doživljajo, razumeti razmišljanje ter počutje oseb, ki trpijo za njimi. Igra temelji na pogovoru , vživljanju ter sodelovalnosti – ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo – navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralke_ci postavljajo drug_a drugemu_i.

 

Igro sta zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac, ilustracije in grafična oprema so delo Neje Kaligaro. »Bistven poudarek igre je, da z njeno pomočjo soigralke_ci vzpostavljajo komunikacijo in razvijajo medosebno razumevanje ter si pomagajo pri konstruktivnem razreševanju težav,« je poudarila Anja Radaljac.

 

Igro lahko naročite preko Facebook strani Pančijev vrtiljak – družabna igra ali pa preko združenja Ozara, in sicer na elektronski naslov info@ozara.org. Cena igra je 15,99 EUR, z nakupom pa pomagate pri izvajanju preventivnih aktivnostih združenja.

 

Pančijev vrtiljak je založilo združenje Ozara Slovenija, ki od leta 2006 izdaja knjige za otroke, mlade in odrasle, s katerimi želijo izboljšati pismenost na področju duševnega zdravja. V letošnjem letu so pripravili namensko Facebook stran, ki ponuja zanimive, verodostojne, preverjene, pozitivne ter v iskanje pomoči usmerjene tekstovne, slikovne, avdio in video vsebine. Podobna stran v slovenskem jeziku namreč pred tem še ni obstajala. Poleg tega so ustanovili še zaprto Facebook skupino za vse mlade, ki bi želeli izmenjati svoje izkušnje, ki so ji jih nabrali z reševanjem težav v preteklosti, si ponuditi medsebojno vrstniško pomoč in širiti svojo socialno mrežo v digitalnem svetu in tudi izven.

 

Za več informacij o igri obiščite Facebook stran