V soboto, 23. novembra 2019, bomo skupaj izrazili solidarnost z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora. Vabimo vas, da se nam pridružite ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, prižgete eno od 353 sveč solidarnosti in prevzamete knjižico ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje.

Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos  obeležujemo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day) – tokrat pod geslom »Sočutna podpora na poti okrevanja«. Tako se tudi v Sloveniji – že tretje leto zapored – pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora (American Foundation for Suicide Prevention) organizirajo različne dogodke, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.

Slovenija žal še vedno sodi med države z visoko stopnjo umrljivosti zaradi samomora. Skoraj vsak dan v letu ena slovenska družina zaradi samomora izgubi bližnjega. V letu 2018 je samomor prizadel 353 družin (v letu 2017 kar 411), to pa pomeni veliko več družinskih članov, ki ob taki izgubi občutijo hude posledice. Med žalujočimi so tudi najmlajši, otroci in najstniki.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vabimo vas, da se nam

v soboto, 23. novembra 2019, ob 17. uri, pridružite na Kongresnem trgu v Ljubljani,

prižgete eno od 353 sveč solidarnosti (toliko družin je namreč v letu 2018 zaradi samomora izgubilo bližnjega) in prevzamete posebno knjižico avtorice Violete Irgl ZAKAJ TAKO BOLI?, ki je polna misli in čustev svojcev, ki so izgubili bližnjega zaradi samomora.


 

Več informacij:

Bogdan Dobnik, Ozara Slovenija: bogdan.dobnik@ozara.org, 031 331 877, http://www.ozara.org

Violeta Irgl, Inštitut Rahločutnost: info@rahlocutnost.si, 041 370 004, http://www.rahlocutnost.si

Andreja Verovšek, Med.Over.Net: andreja.verovsek@over.net, 040 464 340, https://zavod.over.net