V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi. Lani je samomor prizadel 394 družin, (leto prej 353, v letu 2017 pa kar 411 družin), to pa pomeni veliko več posameznikov, ki ob taki smrti občutijo hude posledice. Ocenjujejo namreč, da vsak umrli v bolečini in hudi stiski zapusti šest ljudi: može, žene, mame, očete, brate, sestre … Med njimi so tudi naši najmlajši, otroci in najstniki. To kliče po solidarnosti in preventivnih dejavnostih, kot so ozaveščanje splošne javnosti, aktivnosti destigmatizacije ter krepitev strokovne podpore družinam.

Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos  obeležujejo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day) – tokrat pod sloganom Novo upanje: socialna bližina kljub fizični razdalji. Ob tej priložnosti je nastala krajša e-publikacija kot odziv na številna vprašanja, kako podpreti žalujoče po izgubi bližnje osebe zaradi samomora. Vabimo vas, da si publikacijo brezplačno prenesete s tega mesta: DODATEK H KNJIŽICI ZAKAJ TAKO BOLI?

Dodatek bo dopolnil vsebino knjižice ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je izšla leta 2018 in je bila lani ponatisnjena, in vam je v elektronski verziji dostopna tukaj: PRIROČNIK ZAKAJ TAKO BOLI?

Več in podrobneje pa v sporočilu za javnost, ki vam je na voljo tukaj: SPOROČILO ZA JAVNOST

Prižiganje sveč upanja

Organizatorji so vsako leto ob Mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, pripravili dogodek, na katerem so s prižiganjem sveč  upanja in solidarnosti pripomogli k ozaveščanju ter destigmatizaciji. Zaradi znanih ukrepov v zvezi s koronavirusom so vse javne prireditve in zbiranja letos prepovedani, vsekakor pa ste vljudno vabljeni, da

v soboto, 21. novembra 2020,  na Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega,  na svojem balkonu ali okenski polici prižgete svečko upanja in solidarnosti ter na tak način podprete svojce in prijatelje po samomoru bližnjega.

 

Kam po pomoč v duševni stiski

Strokovnjaki opažajo, da je v Sloveniji pereče pomanjkanje terapevtskih skupin za pomoč svojcem po samomoru v družini. Glede na obseg potreb in pobude žalujočih bi jih potrebovali po vseh slovenskih regijah. Dokler ta pomoč ne zaživi, lahko svojci nasvet poiščejo na naslednjih naslovih.

POGOVOR S STROKOVNJAKOM:

V primeru duševne stiske se lahko obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na psihiatra, psihologa ali psihoterapevta, ki dela v najbližjem zdravstvenem domu, na psihiatrični kliniki ali v zasebni oziroma koncesionarski praksi.

NUJNA POMOČ :

Kadar je duševna stiska zelo huda, pokličete 112.

SVETOVALNE SLUŽBE:
  • Posvet – Center za psihološko svetovanje, Svetovalnica Ljubljana in Svetovalnica Kranj, T: 031/704-707, posvet.org;
  • Psihološka svetovalnica TU SMO ZATE, Celje, T: 031 778 772;
  • Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, T: 01 583 75 00;
  • Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, T: 02 234 97 00;
  • Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper, T: 05 627 35 55b.
  • pomembno pomoč je mogoče dobiti tudi na centrih za socialno delo (CSD) in v številnih nevladnih organizacijah, ki delujejo v različnih regijah.
TELEFONSKO SVETOVANJE:
  1. 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski, od 19. do 7. ure zjutraj;
  2. 116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, 24 ur;
  3. 080 11 55 – SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, vsak delovnik od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 18. do 22. ure;
  4. 116 111 – TOM – Telefon za otroke in mladostnike, od 12. do 20. ure
SPLET:
  1. nebojse.si,
  2. tosemjaz.net,
  3. zivziv.si,
  4. rahlocutnost.si,