V društvih ŠENT in OZARA sodelujemo v projektu »KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij«, katerega namen je krepitev prostovoljstva v obeh društvih. V okviru projekta organiziramo aktivnosti tako za prostovoljce kot za njihove mentorje – med drugim so načrtovane tudi fizične izmenjave prostovoljcev obeh društev, da bi le-ti podrobneje spoznali način in potek dela v drugi organizaciji ter izmenjali izkušnje. Žal je pandemija koronavirusne bolezni do nadaljnjega ustavila vse dejavnosti v živo tudi na tem področju.

Kljub temu smo februarja skupaj s posameznimi prostovoljci in mentorji poiskali načine, kako se približati uporabnikom, in se odločili za delavnice preko videokonference. Začeli smo z dvema urama jutranje joge, ki ju je vodila Ozarina prostovoljka Nike Jerant, nadaljevali z literarno-debatnima delavnicama prostovoljcev Radovana Langa in Cilke Bratina iz Šenta iz Ajdovščine ter najkrajši mesec v letu zaokrožili s prav zabavno ustvarjalno delavnico z Nike Škofič. Zelo aktivni smo tudi v marcu, povzetek delavnic pripravimo kmalu.

 

a) Jutranjo jogo je 9. in 16. februarja je vodila psihologinja in učiteljica joge Nike Jerant, ki je že dve leti Ozarina prostovoljka. Zaradi pozitivnega odziva udeležencev smo organizirali še dodatni dve uri v marcu.

 

b) Radovan Lango, strasten bralec in prostovoljec iz dnevnega centra ŠENT Ajdovščina, ki tam že 5. leto zapored vodi literarno delavnico, je  februarja predstavil knjigo Pravilo 5 sekund – Preoblikujte si življenje, službo in samozavest z vsakdanjim pogumom avtorice Mel Robbins. Po predstavitvi se je razvila debata, kako si lahko ob upoštevanju tega navidez preprostega pravila resnično lahko pomagamo. 

 

c) Cilka Bratina je prostovoljka iz dnevnega centra ŠENT Ajdovščina. Že več kot 10 let vodi različne delavnice – literarno, možgansko telovadbo ter skupino za samopomoč. Zanima pa jo tudi duhovna plat življenja. Obožuje otroke, saj je upokojena učiteljica. 22. februarja je izpeljala delavnico z naslovom Zaradi spominov smo takšni, kakršni smo. 

 

d) Zelo prijetna in zabavna je bila likovno-ustvarjalna delavnica za uporabnike Ozare in Šenta, ki jo je 25. februarja vodila Nike Škofič, umetnica in glasbenica, dolgoletna prostovoljka na Šentu. Udeleženci so iz časopisnega papirja izdelovali sovico in se pri tem zelo zabavali. Nastali so prav posebni izdelki, Nike pa je z veseljem delila nasvete, kako tehniko še dodatno izpiliti. Z energično Nike se že dogovarjamo za podobne delavnice. 

 

 

 

 

 

 

 

Vsem udeležencem delavnic – tako prostovoljcem in njihovim mentorjem ter seveda uporabnikom obeh društev  – se iskreno zahvaljujemo in vabimo k podobnim aktivnostim tudi v prihodnjih mesecih. Kakor hitro nam bodo razmere dovoljevale, bomo izmenjave prostovoljcev po posameznih regijah izpeljali tudi v živo.