V Sloveniji se že peto leto zapored, pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora (American Foundation for Suicide Prevention), pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora. Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos vabijo k skupni obeležitvi Mednarodnega dne solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day). Letos poteka pod geslom »Krepimo razumevanje in sočutje«. S tem sporočilom še posebej poudarjamo, da je z večanjem ozaveščanja in virov primerne pomoči mogoče povečati razumevanje in sočutje v procesu okrevanja po tako hudi življenjski izkušnji.

V letu 2020 je samomor prizadel 369 družin v Sloveniji. Samomor bližnje osebe je pogosto huda travmatična izkušnja, ki na različne načine prizadene posamezne družinske člane. Med najbolj ranljivimi so zagotovo otroci in mladostniki, ki izgubijo enega od staršev. Žalujoči po tako hudi izkušnji potrebujejo razumevanje, sočutje, sprejetost, povezanost in občutek, da niso sami in izolirani. Le slišani in razumljeni lahko v varnem odnosu izrazijo svojo stisko in spregovorijo o travmatični izkušnji.

Knjižici za (samo)pomoč žalujočim

Kot dodatno pomoč so pobudniki slovenskega mednarodnega dneva izdali dve publikaciji: knjižico z naslovom ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je bila lani ponatisnjena, ter dodatek h knjižici z naslovom Novo upanje: Socialna bližina kljub fizični razdalji, ki podrobneje odgovarja na vprašanja, kako podpreti žalujoče. Vsebujeta veliko nasvetov, kako pristopiti k žalujočemu in kako poskrbeti tudi zase. Knjižici sta namenjeni tako bližnjim kot drugim, ki se srečujejo z žalujočimi zaradi samomora. Obe publikaciji sta na voljo na spodnji povezavi, brezplačni izvod lahko naročite tudi na telefonski številki 02 33 00 444 ali e-naslovu info@ozara.org.


Prižgite svečko razumevanja in sočutja

Organizatorji ob Mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, pozivajo vse, ki bi radi izrazili sočutje, da na svojem balkonu ali okenski polici v soboto, 20. novembra 2021 zvečer, prižgejo svečko upanja in solidarnosti ter na tak način podprejo žalujoče svojce.

Več informacij: