5. decembra obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva, praznik vseh prostovoljcev in prostovoljk, ki opozarja na njihov prispevek k družbeni blaginji. Z razglasitvijo dneva prostovoljstva leta 1985 so želeli Združeni narodi poudariti pomen solidarnosti za preživetje in socialni napredek družbe.

Letošnji mednarodni dan prostovoljstva poteka pod naslovom: Prostovolji zdaj za našo skupno prihodnost, s čimer želi navdušiti posameznike, ne glede na to, ali so odločevalci ali prebivalci tega sveta, da za ljudi in planet ukrepajo zdaj ter se vključijo v reševanje problemov in iskanje trajnih in izvedljivih rešitev.

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile slovenske prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom  za leto 2020, je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, 188.803, opravili pa so skoraj 7,4 milijona ur prostovoljskega dela, in to kljub težkemu, pandemičnemu letu. Glede na ocenjene vrednosti prostovoljskih ur po Pravilniku prostovoljskega dela in vpisniku je bilo tako v letu 2020 skupaj opravljenega za več kot 74,6 milijonov EUR prostovoljskega dela[1].

 

Dragi prostovoljci in prostovoljke,

iskreno se zahvaljujemo za ves trud, ki ga vlagate v prizadevanja, da so naši programi in storitve obogateni z vašimi izkušnjami, ter za vaš čas, ki ga nesebično podarjate drugemu.

Ob tem bi vas radi opozorili še na aktivnosti, ki potekajo v okviru projekta KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij. V decembru z vašo pomočjo organiziramo online delavnice z različno tematiko (ustvarjalna, potopisna, predavanje), v pripravi pa je tudi izdaja priročnika za opolnomočenje prostovoljcev za delo z osebami v duševnem zdravju. O predstavitvi in promociji publikacije vas bomo pravočasno obvestili.

HVALA VAM ZA TRUD IN NESEBIČNO POMOČ.

[1] Vir: Slovenska filantropija