Zaradi velikega povpraševanja ter ob podpori fundacije FIHO smo uspeli ponatisniti slikanico za otroke z naslovom Očka nikdar ni utrujen! Skozi zgodbo, ki jo govori slikanica, spoznamo zajčjo družino, predvsem malo zajčico Kepico. Njen očka ima psihične težave. Te se kažejo v mrzlični delavnosti, ki se izmenjuje z obdobji skrajne potrtosti in nezanimanja za delo. V takih okoliščinah se zajčica Kepica le težko znajde, saj očeta, ki je do nje in njene mame večkrat nasilen, ne more razumeti. V družini vladajo zmedeni odnosi, ki se začnejo urejati šele, ko se mama odloči za ustrezno pomoč. Medtem ko se očka zavleče v luknjo, iz katere noče ven, mu zdravnik Kukec prinese lestev, ki simbolično predstavlja rešitev in novo upanje za zajčjo družino. Slikanica je namenjena otrokom v starosti od 4 do 6 let.

Prof. dr. Rok Tavčar je v predgovoru zapisal, da otroci in mladostniki staršev z duševno motnjo žal najpogosteje ostanejo sami s svojimi strahovi in številnimi neodgovorjenimi vprašanji. V takšnih situacijah je zato še kako pomembno, da se jim na primeren način pojasni, kaj se dogaja z njihovimi starši. Njihovi starši, pa tudi strokovnjaki, pogosto niti ne vedo, kaj jim v takšnih situacijah sploh reči. S tem pa je lahko v nekem smislu zamujena tudi priložnost za oblikovanje ustreznega odnosa otrok in mladostnikov do problematike duševnega zdravja. Zato je še kako pomembno, da se začne pri tej populaciji ukrepati dovolj zgodaj, saj lahko s tem zmanjšamo njihov strah in odpravimo predsodke, ki najpogosteje izvirajo ravno iz neznanja ter zmotnih predstav o duševnih motnjah.

Knjiga je na voljo povsem brezplačno, naročite pa jo lahko na elektronskem naslovu info@ozara.org ter telefonski številki 02 33 00 444.