V začetku leta 2023 smo v okviru projekta Velnes na kmetiji začeli z izvajanjem sklopa usposabljanj s področja zdravega življenjskega sloga, ki je namenjeno članom kmetijskih gospodarstev, projektnim partnerjem in drugi zainteresirani javnosti. Vsebine za usposabljanja so pripravili strokovnjaki projektnega partnerja Zdravstveni dom Murska Sobota, Center za krepitev zdravja Murska Sobota in jih tudi izvedli.

Prvo usposabljanje je potekalo meseca januarja 2023 v Kruplivniku, čudovitem kraju na Goričkem, kjer nas je gostila predstavnica projektnega partnerja Edita Časar v idilični 100 let stari prekmurski domačiji. Udeleženci usposabljanja smo pridobili informacije o pomenu zdravega načina življenja (zdrava prehrana, telesna dejavnost, opuščanje kajenja in tveganega pitja alkohola, obvladovanje stresa) za ohranjanje in krepitev zdravja, preprečevanja nastanka kroničnih bolezni oziroma za kakovostnejše življenje s kronično boleznijo. Predstavljeni so bili presejalni programi (Dora, Zora in Svit), ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam. Udeležencem pa so bile na voljo tudi meritve krvnega tlaka in strokovno svetovanje. Delavnico in svetovanje sta izvedli strokovnjakinji iz Centra za krepitev zdravja Murska Sobota (Zdravstveni dom Murska Sobota) Sandra Gaber Flegar in Blanka Dugar.  

Po usposabljanju nas je Edita Časar odpeljala še na ogled svojega posestva, apartmajev Gruška&Džaboka in nam je predstavila svojo dejavnost ter načrte za prihodnost.

Utrinke iz prvega usposabljanja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.