V društvu Ozara Slovenija smo od leta 2007 še posebej dejavni na področju osveščanja javnosti o problematiki samomorilnosti na Slovenskem, saj se zavedamo, da samomor še vedno predstavlja velik javnozdravstveni in družbeni problem. Vrednost in pomen osrednjega nacionalnega dogodka ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora leta 2010 »Podoba samomora v javnosti«, ki smo ga pripravili skupaj z nekaterimi uglednimi strokovnimi institucijami in združenji, je prepoznalo tudi Mednarodno združenje za preprečevanje samomora – IASP. Le to nam je v lanskem letu podelilo posebno priznanje, ki nas še dodatno spodbuja, da z aktivnostmi na tem področju nadaljujemo tudi v prihodnje.

Tako smo se letos odločili v štirih slovenskih mestih postaviti posebno obeležje, s katerim smo želeli slovensko javnost opozoriti na preveliko število umrlih zaradi samomora, hkrati pa izraziti prepričanje, da je samomor možno uspešno preprečevati. V sodelovanju s Storitvenim in invalidskim podjetjem Ozara d.o.o., Inštitutom za varovanje zdravja RS, Slovenskim centrom za raziskovanje samomora, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora, Zavodom za zdravstveno varstvo Maribor in Celjsko regijsko skupino za preprečevanje samomora, ta deluje pod okriljem Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, smo pripravili spominsko obeležje, ki gaje sestavljalo 437 parov hišnih copat, ki so ponazarjali umrle zaradi samomora v lanskem letu. Poleg njih smo v večernem času prižgali prav toliko luči, ki so simbolizirale upanje, da bomo s preventivnim delom v prihodnosti ohranili čim več življenj. Poleg tega smo za mimoidoče postavili tudi stojnico, na kateri so jim bile na voljo informacije o fenomenu samomora ter službah pomoči, ki so na voljo v primerih hudih duševnih stisk.

Obeležje je bilo na ogled v:

  • Ljubljani, na Kongresnem trgu, med 15. in 21. uro,
  • Celju, na Prešernovi ulici – pri »zvezdi«, med 17. in 21. uro,
  • Mariboru, na Glavnem trgu, med 15. in 21. uro,
  • Kopru, na Titovem trgu, med 17. in 21. uro.

 

Poleg tega smo za predstavnike medijev pripravili kratki in izjemno zanimivi predavanji uglednega in svetovno priznanega strokovnjaka s področja suicidologije prof. dr. Diega de Lea, sicer vodjo Slovenskega centra za raziskovanje samomora, delujočega pod okriljem Inštituta Andreja Marušiča Univerze na Primorskem. Prof. de Leo je tudi najbolj zaslužen, da 10. septembra po celem svetu že deset let zapored obeležujemo kot svetovni dan preprečevanja samomora.

Predavanji smo organizirali v ponedeljek, 10. septembra, in sicer v:

  • Kopru, v sejni sobi Pleterske palače, Titov trg 1, s pričetkom ob 11. uri,
  • Ljubljani, na Inštitutu za varovanje zdravja RS, s pričetkom ob 14.00 uri.

 

Vabimo vas, da si ogledate zanimive tiskovine in povezave: