V društvu Ozara Slovenija smo v sodelovanju z Društvom študentov psihologije Slovenije ter ob podpori naših financerjev ob letošnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja pripravili medijsko kampanjo ozaveščanja javnosti o tematiki duševnega zdravja, ki je potekala pod geslom “NE OVIRAJ IN NE OBSOJAJ. SPREJEMAJ”. Tokrat smo naše sporočilo ob tem pomembnem dnevu širili s pomočjo slovenskih medijev, natančneje televizijskih postaj, saj so ravno oni tiste, ki lahko ključno vplivajo na oblikovanje ustreznejšega javnega mnenja in odnosa do tematike duševnega zdravja. Kampanji se je pridružilo tudi društvo Vitezi Dobrega teka, znani kot organizatorji odmevne tekaške prireditve Nočna 10ka, sicer naši dolgoletni partnerji pri organizaciji Ozarinega rekreativnega teka.

 

Ob finančni podpori farmacevtskega podjetja Janssen, s katerim ob podobnih priložnostih že vrsto let uspešno sodelujemo, ter Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji smo namreč uspeli pripraviti zanimiv 30 sekundni televizijski spot, pri katerem smo sodelovali s profesionalno ekipo scenaristov, snemalcev in režiserjev. Prvi tovrstni slovenski avtorski spot namreč ne opozarja zgolj na pogostost duševnih motenj, temveč predvsem na ovire, ki ljudem s temi težavami otežujejo zdravljenje in okrevanje ter preprečujejo, da bi se po zaključenem bolnišničnem zdravljenju ali bivanju v socialnem zavodu vključili v domače in delovno okolje.

 

Promocijski spot si lahko ogledate na spletni strani YouTube.

 

Spot je hkrati poziv slovenski javnosti, da ljudi z duševnimi motnjami ne obsoja, temveč jih sprejmejo kot sebi enake, obenem pa je služil kot vabilo, s katerim smo želeli splošno javnost privabiti na številna zanimiva in poučna predavanja, delavnice, oglede filmov s strokovnim komentarjem in okrogle mize na temo duševnega zdravja. Le-ta so pod sloganom  “Kako si?” potekala v Ljubljani, Kopru in Novem mestu, pripravili pa so jih člani Društva študentov psihologije Slovenije.

 

Televizijski spot, ki torej javnost odkrito poziva k sprejemanju oseb s težavami v duševnem zdravju, je bil predvajan na vseh večjih televizijskih postajah, in sicer od ponedeljka, 7. do vključno četrtka, 10. oktobra. Ker smo želeli izkoristiti sinergijo različnih medijev, smo pripravili še plakate večjega formata, katerih grafična podoba in sporočilnost sta izhajali iz prej omenjenega spota. Plakate smo izobesili v več kot 16 slovenskih mestih, v katerih deluje Ozara Slovenija.

 

Vabimo vas, da si preberete tudi skupno sporočilo za javnost ter ogledate ‘številne medijske objave.