V društvih ŠENT in OZARA sodelujemo v projektu »KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij«, katerega namen je krepitev prostovoljstva v obeh društvih. V okviru projekta organiziramo aktivnosti tako za prostovoljce kot za njihove mentorje – med drugim so načrtovane tudi fizične izmenjave prostovoljcev obeh društev, da bi le-ti podrobneje spoznali način in potek dela v drugi organizaciji ter izmenjali izkušnje. Žal je pandemija koronavirusne bolezni do nadaljnjega ustavila vse dejavnosti v živo tudi na tem področju.

V mesecu marcu so delavnice za uporabnike izvedli tako prostovoljci Ozare kot Šenta:

 

1. Mažorete je 1. marca predstavila Anja Biderman, študentka fakultete za socialno delo ter Ozarina prostovoljka iz Celja, ki aktivno sodeluje v programu stanovanjskih skupin, hkrati pa strastna mažoreta in članica Mažoret Laško. Na delavnici je podrobneje predstavila mažorete, prikazala njihovo uniformo in s posnetki popestrila predavanje. 

 

 

2. Zelo zanimivo je bilo predavanje z naslovom Gibanje in zdrava prehrana, ki sta ga 8. marca pripravili Ozarini prostovoljki Lara Ratej in Ajda Pušaver, študentki 2. Letnika fakultete za socialno delo. Udeleženci so izvedeli marsikaj zanimivega o zdravi prehrani in rednem gibanju, prostovoljki pa sta delavnico izkoristili tudi za krajši prikaz sproščanja oziroma umiritev misli, ki je prav tako zelo pomembno, da ostajamo vitalni.

 

3. Šentov prostovoljec Gašper Miklavčič, 26- letni strojni tehnik, ki ima na življenje pozitiven pogled, je na delavnici 12. marca z nami delil Modrosti kitajske literature Tao De Ching (v literaturi se pojavljajo različni zapisi – Daodedžing, Tao Teh King), ki uči o enostavnosti, skromnosti in mirnosti. Odlomke iz knjige je Gašper delil z udeleženci na zaslonu, ob tem pa se je razvila živahna debata. 

 

4. Ibrahim Nouhoum – univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva Biotehniške Fakultete Univerze Ljubljana, pristaš vseživljenskega učenja, ki sodeluje z različnimi organizacijami, je 26. Marca predstavili Ubuntu, afriško modrost o povezanosti vseh ljudi. Tudi njegovo predavanje je pritegnilo poslušalce – ki nasploh zelo radi odelujejo v tovrstnih delavnicah. (FOTO: ibrahim-ubuntu)

 

5. Nadaljevali smo z Jutranjo jogo z Nike, ki jo je dva torka zapored, 16. in 23. marca, vodila psihologinja in učiteljica joge Nike Jerant, ki je že dve leti Ozarina prostovoljka. 

 

6. V tednu pred veliko nočjo smo povabili k ustvarjalni delavnici z Nike Škofič, ki je skupaj z udeleženci 31. marca ustvarjala velikonočna jajčka v tehniki kolaža, pri tem pa uporabila časopisni papir, akrilno barvo in luknjač. Darja Hughes iz Celja pa je v četrtek, 1. aprila, pripravila pester in zanimiv pregled največjega krščanskega praznika – Velika noč v paralelah tradicije in sodobnosti – od zgodovinskega in verskega ozadja, umetnosti, pa naših običajev in primerjalnih značilnosti le-teh pri drugih narodih. 

 

Vsem udeležencem delavnic – tako prostovoljcem in njihovim mentorjem ter seveda uporabnikom obeh društev  – se iskreno zahvaljujemo in vabimo k podobnim aktivnostim tudi v prihodnjih mesecih. Kakor hitro nam bodo razmere dovoljevale, bomo izmenjave prostovoljcev po posameznih regijah izpeljali tudi v živo.

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.