V društvih ŠENT in OZARA sodelujemo v projektu »KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij«, katerega namen je krepitev prostovoljstva v obeh društvih. V okviru projekta organiziramo aktivnosti tako za prostovoljce kot za njihove mentorje – med drugim so načrtovane tudi fizične izmenjave prostovoljcev obeh društev, da bi le-ti podrobneje spoznali način in potek dela v drugi organizaciji ter izmenjali izkušnje. Žal je pandemija koronavirusne bolezni do nadaljnjega ustavila vse dejavnosti v živo tudi na tem področju.

V mesecu APRILU so delavnice za uporabnike izvedli tako prostovoljci Ozare kot Šenta,

1. V tednu pred veliko nočjo smo povabili k ustvarjalni delavnici z Nike Škofič, ki je skupaj z udeleženci 31. marca ustvarjala velikonočna jajčka v tehniki kolaža. Darja Hughes iz Celja pa je v četrtek, 1. aprila, pripravila pester in zanimiv pregled največjega krščanskega praznika – Velika noč v paralelah tradicije in sodobnosti – od zgodovinskega in verskega ozadja, umetnosti, pa naših običajev in primerjalnih značilnosti le-teh pri drugih narodih. 

 

2. Alastair Edwards, diplomant filozofije iz Shropshireja (VB), ki je trenutno na izmenjavi v Sloveniji, je 8. aprila pripravil predstavitev Velike Britanije, a ne klasično, temveč je izpostavil le zanimive mite oz. tradicijo ter navade, ki so manj znane ali izpostavljene. Delavnica z naslovom Nenavadna britanska kultura in zanimiva tradicija je potekala v angeškem jeziku, kar ueležencem ni predstavljalo nobenih težav. 

 

3. Zelo zanimivi sta bili delavnici o karateju. Prvo je 9. aprila pripravil prostovoljec iz Ozare Peter Vasiljević, ki se je s karatejem ukvarjal ljubiteljsko, drugo pa 29. aprila Šentov prostovoljec iz Celja Aleksander Klobčar, mojster karateja ( črni pas, 1 dan). Po odzivih udeležencev je bilo videti, da jih karate in tudi borilne veščine zelo zanimajo – zato si številni želijo tudi praktičnih prikazov v živo. Tudi Aleksander se je na delavnici ponudil, da je pripravljen v svojem klubu – ko in če bo to le mogoče – pripraviti krajši trening.

 

4. 15. aprila smo dobili priložnost izvedeti več o mandalah in njihovih pozitivnih učinkih. Delavnico Pozitivni učinki ustvarjanja mandal je pripravila Maja Toroš, mag. pomoči z umetnostjo, prostovoljka v DC ŠENT Nova Gorica, ki že več let vodi likovno terapijo.

 

5. V petek, 16. aprila, smo izpeljali literarni delavnico z naslovom Nataša in njene pesmi. Nataša Flis – dolgoletna prostovoljka in uporabnica v Šentovem dnevnem centru Celeia in absolventka na Višji ekonomski šoli v Celju – je zbranim predstavila svoje pesmi, ki jih je pisala v različnih življenjskih obdobjih in razpoloženjih. Z njimi se predstavlja tudi na raznih prireditvah v celotni regiji. Še letos bodo izšle v knjigi. 

 

Vsem udeležencem delavnic – tako prostovoljcem in njihovim mentorjem ter seveda uporabnikom obeh društev – se iskreno zahvaljujemo in vabimo k podobnim aktivnostim tudi v prihodnjih mesecih. Kakor hitro nam bodo razmere dovoljevale, bomo izmenjave prostovoljcev po posameznih regijah izpeljali tudi v živo. 

 

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.