V združenje Ozara Slovenija, Inštitutu Rahločutnost in Med.Over.Net se že šesto leto zapored pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru, to je letos 19. 11. 2022, opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day).

Letos mednarodni dan v Sloveniji poteka pod geslom: »Otroci in mladostniki potrebujejo našo podporo«. Ob tej priložnosti smo pripravili sporočilo za medije, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj. Z njim posebej izpostavljamo dvoje:

  1. Otroci in mladostniki se pogosto soočajo z bolečo izgubo bližnje osebe zaradi samomora (staršev, sorojencev, drugih družinskih članov in tudi sošolcev in prijateljev). Ključno je, da imajo na voljo pravočasno in ustrezno pomoč.
  2. Med tistimi, ki so v letu 2021 umrli zaradi posledic samomora, so tudi otroci in mladostniki. Mladostniki med 15. in 19. letom starosti so bili v letu 2021 tudi ena najbolj ogroženih starostnih skupin. V tej starostni skupini se je samomorilni količnik povečal za 48,7 odstotkov.
Kako lahko podpremo otroke in mladostnike?

Samomor je družbeni problem in ne samo problem družine ali posameznika. Vsi lahko pripomoremo, da bi bile posledice doživete travme manjše. Na voljo imamo nekaj dragocenih spletnih gradiv in knjig, ki pomagajo pri razumevanju travme in izgube po samomoru ter so v pomoč in podporo pri prvih korakih okrevanja:

Prižgite svečko upanja in solidarnosti

Ob Mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, na svojem oknu v soboto, 19. novembra 2022, ob 20. uri, prižgite svečko upanja. Gre za gesto v podporo žalujočim svojcem.