LdV LeoShape

 

 

 

 

 

 

Prekomerna telesna teža postaja vedno bolj pereč problem moderne evropske družbe. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je število debelih ljudi od dela 1980 podvojilo. In ker se prekomerno telesno težo da preprečiti, je WHO objavil tudi Strategijo o prehrani, fizični aktivnosti in zdravju (http://www.who.int/dietphysicalactivity/en/index.html).

Po predvidevanjih WHO bo do leta 2020 depresija drug najpogostejši bolezenski vzrok, ki zahteva prilagoditve življenjskega sloga, za vse starosti in za oba spola (danes je depresija drug najpogostejši bolezenski vzrok v starostni skupini med 15 in 44). Globalna recesija bi naj tudi povzročila trikrat višjo letno porabo antidepresivov. Posledično lahko sklepamo, da je stanje na področju duševnega zdravja v EU zaskrbljujoče.

Če k temu dodamo dejstvo, da so osebe, ki trpijo za dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, bolj izpostavljene tveganju prekomerne telesne teže zaradi narave njihove bolezni in stranskih učinkov zdravil, je nujno potrebno, da strokovni delavci, ki delajo z osebami s težavami v duševnem zdravju pridobijo dodatna znanje in veščine, ki jim bodo omogočale, da bo lahko postali neke vrste ‘osebni trenerji’ osebam, ki se dnevi srečujejo z duševno stisko. Pričujoč izobraževalni program v okviru programa LeoShape bo vključeval specializirana znanja o najpogostejših duševnih motnjah (nastanek, klinična slika), o zdravem načinu življenja, zdravi prehrani, različnih vrstah vadbe (individualna, skupinska, fitnes, pilates, itd.), fizioterapiji in osebnem trenerstvu. Projekt LeoShape tako indirektno naslavlja tudi ranljivo skupino oseb s težavami v duševnem zdravju, ob tem pa vseživljenjsko učenje in povečano konkurenčnost na trgu dela. Z inovativnim pristopom v projektu kombiniramo koncept osebnega trenerja z delom strokovnega delavca na področju dušenega zdravja. Cilj je, da skupnim inovativnim pristopom kombiniramo koncept osebnega trenerja z delom strokovnega delavca na področju dušenega zdravja.

Partnerstvo petih bo pripravilo in ponudilo visoko kakovostne izobraževalne module za strokovne delavce, ki delajo na področju duševnega zdravja. Fizična aktivnost je namreč zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na kvaliteto življenja ciljne skupine oseb z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, saj je zaradi narave bolezni tveganje prekomerne telesne teže občutno povečano. Partnerji si prizadevajo izboljšati usposobljenost strokovnih delavcev na področju duševnega zdravja v partnerskih državah, prav tako pa si prizadevajo za večjo transparentnost in primerljivost poklicnih kvalifikacij (osnutek za pridobitev ECVET kreditnih točk).

Strokovni delavci na področju duševnega zdravja, ki delajo v različnih organizacijah in institucijah, so tudi sicer izpostavljeni večjemu stresu in morajo biti psihično stabilne osebnosti. Zato je še posebej pomembno, da so opremljeni z dodatnim znanjem, ki jim bo pomagalo pri vsakodnevnem delu. Dodana vrednost v projektu LeoShape je izmenjava izkušenj in strokovnega znanja med partnerji. Gre za  vodilne organizacije/institucije na strokovnih področjih.

OZARA Slovenija Nacionalno združenje za kakovost življenja je koordinator projekta. Gre za humanitarno organizacijo, ki izvaja programe psihosocialne rehabilitacije in podpore za osebe s težavami v duševnem zdravju. Prizadeva si za zmanjševanje socialne izključenosti in označenosti oseb v okolju ter boljšo ozaveščenost o pomenu duševnega zdravja.

Športno društvo Bodifit s svojimi aktivnostmi skrbi za promocijo športne kulture. Njihovo področje delovanja je zelo široko; od rekreativnih vsebin do svetovanja s področja preventive, rehabilitacije, zdrave prehrane in zdravega načina življenja, opravljajo diagnostična in športna testiranja, kot tudi izobraževanja in seminarje o navedenih temah. Imajo večletne izkušnje na področju športne kulture.

INTRAS (Španija) je neprofitna fundacija, katere namen je zagotavljati visoko kvalitetne raziskave in ukrepanje na področju duševnega zdravja. Skupino, za katero skrbi fundacija, sestavljajo ljudje, ki trpijo zaradi duševnih motenj, pri čemer organizacija opravlja tudi dejavnosti kot so storitve za invalide, starejše osebe in ljudi, ki jim grozi socialna izključenost na splošno. Leta strokovnega dela so jim prinesla pomembne izkušnje in odlično referenčno ozadje na področju evropskih projektov, razvoja novih tehnologij, programov in aplikacij za rehabilitacijo na področju duševnega zdravja.

Instituto Politécnico de Setúbal (Portugalska) je izobraževalna institucija, ki si prizadeva za sodelovanje s socialnimi partnerji, da bi skupaj trajno prispevali k izboljšanju in razvoju družbe kot celote (tudi v njihovi regiji), zlasti z zagotavljanjem visokega šolstva, raziskav in storitev, ki prispevajo k nastanku, razvoju, širjenju in prenosu znanja ter spodbujanju znanosti in kulture.

Premier Pilates (Madžarska) je organizacija, ki ohranja visoke standarde na področju športne kulture. Ponuja dejavnosti s področja rekreacije, skupinske vadbe, fitnesa, preventive, rehabilitacije, svetovanja o zdravem načinu življenja, itd. Njihovi športni studii so oblikovani za potrebe športnikov invalidov, za osebe s težavami v duševnem zdravju in tiste, ki za svoje rekreativno udejstvovanje potrebujejo prilagojene športne programe in okolje. Gre za organizacijo z dragocenimi večletnimi nacionalnimi in mednarodnimi izkušnjami.

Izbrani partnerji so zagotovilo za kvalitetno združevanje vsebin v projektu LeoShape. Prinašajo veliko strokovnega znanja in izkušenj na področju duševnega zdravja, zdrave prehrane, osebnega usposabljanja in treningov.

Podrobnejše informacije o projektu lahko dobite na elektronskem naslovu mateja.kramberger@ozara.org.

Fotogalerija

 

Izjave sodelujočih:

mateja kramberger_ozara

marko gersak_ bodifit

 

Press release in English: LeoShape_ Press_Release_Kick_Off

 

LeoShape v časniku Delo: Globalna recesija – trikrat večja raba antidepresivov

Obišči

 • Povezava
 • Oilright
 • Ustavi se

Prispevaj

 • Paypal donacija
 • Doniraj.si

Forum

 • med.over.net

Podporniki

 • Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
 • Fiho
 • Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje
 • Mestna občina Ljubljana
 • Mestna občina Maribor
 • http://www.certifikatdpp.si/
 • Zavarovalnica Sava
 • … in drugi.